O udruzi

 

  • Hrvatsko udruženje za neurogastroenterologiju i motilitet utemeljeno je u rujnu 2015.g. i djeluje kao sekcija u sklopu Hrvatskog gastroenterološkog društva, a član je Europskog društva za neurogastroenterologiju i motilitet.
  • Udruženje je nastalo kao izraz sve većeg interesa kako liječnika gastroenterologa kliničara, tako i onih koji se bave bazičnim medicinskim znanostima za proučavanjem funkcijskih bolesti i poremećaja motiliteta gastrointestinalnog sustava te njihove povezanosti i interakcije kako sa središnjim, tako i autonomnim živčanim sustavom.
  • Funkcijski poremećaji probavnog trakta su u velikom porastu zadnjih desetljeća i to posebice u zemljama zapadne civilizacije. Radi se o heterogenoj skupini bolesti koje se manifestiraju različitim simptomima kako od strane probavnog trakta, tako i nespecifičnim kliničkim prezentacijama različitih organa i organskih sustava koje predstavljaju više od polovice svih posjeta gastroenterološkim ambulantama.

 

 

  • Misija: podizanje razine svijesti i znanja kako liječnika, tako i drugih zdravstvenih profesionalaca koji se bave područjem neurogastroenterologije i motiliteta s jedne, te upoznavanje pacijenata s prirodom bolesti i mogućnostima liječenja s druge strane

 

  • Vizija: umrežiti zdravstvene sustave i djelatnosti s ciljem što uspješnije dijagnostike, liječenja i skrbi o bolesnicima